wszystko zalezy od godziny, do 15 jest szansa na dobry przelot jakąkolwiek drogą
[O2] DSG szarpanie , ślizganie
Zwiń
X
-
[O2] DSG szarpanie , ślizganie
[shadow=red:f756062a5d][/shadow:f756062a5d]
Witam klubowiczów. Jako że to pierwszy problem z moją oki, zapytanie kieruję do was bo serwis nie wiele mi pomógł.
Samochód z przebiegem 145 tys. Samochód sprowadziłem osobiście, jestem drugim właścicelem.
Do końca serwisowany w ASO.
Problem tkwi w skrzyni DSG prz zmianie z 3 biegu na 2 i dodaniu gazu mam efekt jakby ślizgania do 1500 obr/min i lekkiego szarpniecia (zrywu) do przodu po przekroczeniu tej wartości. Z reguły dzieje się tak przy podjazdach do skrzyżowań itp wszędzie tam gdzie skrzynia redukuje do drugiego biegu. Na wyższych biegach wszystko ładnie i płynnie.
Pytanie do użytkowników DSG być może tak ma być, ale jeśeli tak to strasznie niekomfortowe. Myślałem że da się do tego przyzwyczaić nogę do gazu, ale niestety nie.
W serwisie usłyszałem że mało tego jeździ, że trzeba by mioeć drugą z takim samsym przebiegiem, że mogę rozbić skarbonkę a oni będą szukać.
Liczę na was i poozdrawiam Keton79
-
-
Keton79, a poświęciłeś nieco czasu na poszukanie na forum czy jest taki temat?
problemy z dsg byly opisywane w kilku wątkach
między innymi było opisywane szarpnięcie/zgrzytnięcie przy redukcji z 3 na 2
ja w swojej poprzedniej tez tak miałem
proponuję nieco czytania
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Keton79, nie poradziłem sobie a po pewnym czasie przestało mi to przeszkadzać
a tym, że u mnie wystepowalo mechaniczne zgrzytnięcie a nie efekt ślizgania
aso stwierdziło, że oni nie wiedzą co to jest i mam jeździć bo po prostu nie mogli stwierdzic usterki
pomaga czasem zmiana oprogramowania skrzyni biegów albo zmiana stylu jazdy na nieco ostrzejszy
prawdopodobnie jest to spowodowane chwilowym "głupieniem" elektroniki skrzyni-ktora jest adaptacyjna czyli przystosowuje sie do twojego stylu jazdy
olej i filtr był wymieniany przy jakich przebiegach?
skoro to auto sprowadzone to rozumiem,że sprawdziłeś historię serwisową i faktycznie te wymiany mialy miejsce-dsg jest bardzo wrażliwe na stan olejuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Sprawdzałem przeglądy robione zgodnie z harmonogramem. Jednak że też chciałem zacząć od wymiany oleju i sprawdzeniu poziomu oleju. Jednak w tej skrzyni nie ma żadnego bagnetu i po wymontowaniu filtra powiertrza i wyjęcia akumulatora osłon itp. okazało się że przy filtrze oleju skrzyni biegów są takie kanaliki. I właśnie tam było troszkę oleju. Ostatnia jego wymiana była 40 tyś. temu więc nie ma możliwości żeby były to pozostałośći. Wygląda to tak jakby nadmiar wyciekł,albo przepuszcza uszczelka przy filtrze. Nie wiem co o tym mysleć. Teraz trzeba by wyłożyć 800 zł. na przedwczesną wymianę oleju tylko żeby sprawdzić....
Dzięki za zainteresowanie .....
Komentarz
-
-
Keton79, wymiana jest co 60Tkm
czemu ktos wymieniał wcześniej?
nie masz mozliwości sprawdzenia poziomu bo teoretycznie skrzynia jest "szczelna"
ja bym sprawdził VAGiem czy nie masz jakichs błędów i sprawdzil licznik programowań skrzyni biegów
z którego roku auto?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Źle mnie zrozumiałeś. Nikt nie wymieniał wcześniej. Ja od czasu gd go kupiłem zrobiłem 20 tyś. tj. dzis ma 163 tyś. Przepraszam za błą w opisie. Kolejna wymiana ma być na 180 tyś, ale ja chciałem zrobić wcześniej, bo drażni mnie to schorzenie. Pytałem w serwisie i nie ma wgrywalnych softów do tej skrzyni. Nie było też żadnej akcji serwisowej z nią zwiazanej. Pytałem czy to nie aby soft ???
ale wiesz jak to w serwisie ...
Komentarz
-
-
Keton79, pogadaj z chłopakami w twojej okolicy kto ma VAGa i niech podłaczą i sprawdzą licznik programowań skrzyni biegów
są akcje serwisowe do dsg i są wymiany softów
skoro tam jest komp to i oprogramowanie sie zmienia
moja miała zmieniany soft 3 x i naprawdę dobrze ganiała (auto 2007r)przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Keton79, jeżeli to szarpniecie masz w momencie gdy zwalniasz i hamujesz jeszcze dodatkowo hamulcem , a tak zapewne masz , to pomaga odpuszczenie hamulca w momencie tego szarpnięcia , wiadomo nie zawsze jset to możliwe.. , kiedy to zrobić - pojeździsz - wyczujesz. wymiana oleju Ci nie pomoże.
dsg w mieście spisuje sia niestety mało komfortowo jak na automat , było to opisywane już i w gazetach.
a tak swoja droga jak one sie spisują w benzynach ? redukują płynnie , bez szarpnięć :?:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
I tu się muszę z Leszkiem zgodzić w całości. Dużo robię tego miasta i uczenie się samochodu to nie dla mnie. Z dnia na dzień coraz bardziej żałuję swojej decyzji. Niestety tera trzeba się trochę z tym pomęczyć. W porównaniu do klasycznych automatów to DSG jest drwalem wśród nich.*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kmicioW porównaniu do klasycznych automatów to DSG jest drwalem wśród nich
kmicio, a ile miałeś automatów w życiu?
bo ja mialem cos powyzej 10, każdym zrobiłem przynajmniej 50Tkm więc chyba mogę sie w tym temacie wypowiadać
a ty?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
no ja nie jeździłem aż tyloma ale paroma tak , i to dsg nie jest jakimś ajwaj po mieście , musisz przyznać . za to n trasie jest rewelacyjny.
no a co z kolegami z benzyn ? jakoś nikt nie odpowiedział jeszcze...O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
To mój 1 własny automat. Ale pod ręką mam bume 530d z 2006r z automatem. Tam automat to aksamit naprawdę. Nie wiem czemu DSG jest tak mało kulturalny w mieście . Na pewno można się przyzwyczaić no ale... Ja żałuję że nie poszukałem do końca jakiegoś 4x4. Ze starej okty jestem zadowolony.*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Maicroft to nie tak że strasznie szarpie, tylko chodzi mi o to że w korku -> ruszam, robi 1 za chwile 2 i się toczę zwalniam do 0 praktycznie i trzeba ruszyć, a automat coś kombinuje wrzucając jedynke i znowu 2 po chwili . Nie no myślę że się nauczę, tylko muszę najpierw tych cholernych wibracji się pozbyć, a mój mechanik nie ma teraz czasu. Narazie wziąłem na tokarkę wałek od nowej krótkiej półośki i okazało się że jest lekko skrzywiona o jakieś 0,3mm bije. Coś mi się wydaje że koło dwumasowe chyba klęka.*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kmiciorobi 1 za chwile 2 i się toczę zwalniam do 0 praktycznie i trzeba ruszyć, a automat coś kombinuje wrzucając jedynke i znowu 2 po chwili
tak jak napisałem to skrzynia adaptacyjna
Zamieszczone przez kmiciopod ręką mam bume 530d z 2006r z automatem. Tam automat to aksamit naprawdę
w e53 7x była na gwarancji wymieniana skrzyniaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Odgrzeje ...
Nie wiem kmicio czego Ty chcesz od DSG - smigam autem 80% przebiegu miasto, zrobilem juz ze 20 tysiecy przeszlo po miescie w ciagu 9ciu miesiecy i stwierdzam, ze naprawde przyjemnie sie tym jezdzi. Nie szarpie jakos strasznie, idzie to przezyc, a frajda z trzymania reki na kolanie mojej kobity - bezcenneByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Potwierdzam, w trasie DSG to poprostu bajka, szczegolnie podczas wyprzedzania.
W miescie, rzeczywiscie po redukcji z 3 na 2 przy dojezdzie np. do zakretu, przyhamowanie i potem juz w zakrecie dodanie gazu powoduje lekkie slizgniecie, obroty ida do gory, ale sprzeglo jakby dopiero po chwili zaskakuje, bez zgrzytania itp... Widac ten typ tak ma
A zapytam o te akcje serwisowe, czy jest szansa na zrobienie tego w ASO, nawet jesli auto kupione w DE (salon skoda) i auto ma pelna ksiazke? Pytam bo szykuje sie do nich rowniez na wymiane uszczelek (choc mam tylko jedno przetarte miejsce, bez rdzy).
Pzdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dwaokanawet jesli auto kupione w DE (salon skoda)
po podpięciu do kompa wyrzuci jkie akcje serwisowe sa do zrobienia
ale ... raczej nie licz na to że ktos ci w Polsce przeprogramuje skrzynię biegów bo jakoś mi sie wydaje, że nie było oficjalnej akcji serwisowej ze skrzyniami DSGprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dwaokaW miescie, rzeczywiscie po redukcji z 3 na 2 przy dojezdzie np. do zakretu, przyhamowanie i potem juz w zakrecie dodanie gazu powoduje lekkie slizgniecie, obroty ida do gory, ale sprzeglo jakby dopiero po chwili zaskakuje, bez zgrzytania itp
i również , po przebiegu 83tyś potwierdzam że w trasie jest rewelacyjne , szczególnie jak się jeździ dynamicznie :twisted: .
wczorajszy powrót z Jaworzyny jak zwykle emocjonujący... :diabelski_usmiech .
w mieście trochę to szarpanie wkurza , ale tak jak pisałem kiedyś można to wyczuć i zniwelować w dość znaczny sposób.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
leszekmw,
tak czy siak i tak jestem mega zadowolony stuknelo mi ponad 120kkm i czas na wymiane oleju w skrzyni... ktos mi polecil http://www.midparts.pl/ na Ursusie jako serwis i czesci 6x1L oleju do DSG - Pentosin FFL-2 i filtr oryginał + oring + uszczelka pod korek spustowy - całość 430PLN (+ robocizna). Ktos u nich robil?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwZamieszczone przez dwaokaW miescie, rzeczywiscie po redukcji z 3 na 2 przy dojezdzie np. do zakretu, przyhamowanie i potem juz w zakrecie dodanie gazu powoduje lekkie slizgniecie, obroty ida do gory, ale sprzeglo jakby dopiero po chwili zaskakuje, bez zgrzytania itp
i również , po przebiegu 83tyś potwierdzam że w trasie jest rewelacyjne , szczególnie jak się jeździ dynamicznie :twisted: .
wczorajszy powrót z Jaworzyny jak zwykle emocjonujący... :diabelski_usmiech .
w mieście trochę to szarpanie wkurza , ale tak jak pisałem kiedyś można to wyczuć i zniwelować w dość znaczny sposób.
no cóż, ja takich wrażeń nie miałem :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodadla mnie jest to zaprzeczenie dla istnienia automatu
o ile w pierwszej zauważałem sporadyczne głupienie elektroniki(zgrzytnięcie przy redukcji z 3 na 2) to teraz w drugiej nie ma takich objawów
zarówno w trasie jak i przede wszystkim w mieście DSG sprawuje się rewelacyjnie- lepiej niz inne automaty którymi do tej pory jeździłem
naprawdę uważam, że DSg jest rewelacyjne i muszę przyznać, że tylko i wyłacznie z powodu DSG kupiłem drugą Octavię
przypomnę że jest to skrzynia adaptacyjna i wiele zależy od kierowcy- no ale .... tu są sami najlepsi kierowcy :wink: więc to na pewno wina DSG :diabelski_usmiechprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
Komentarz